TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH:
KWALIFIKACJE;
1. SPORĄDZANIE POTRAW I NAPOJÓW
2. ORGANIZACJA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH ORGANIZUJE, NADZORUJE I KIERUJE PRACĄ PERSONELU PRZY ORGANIZACJI TECHNOLOGII I PRODUKCJI W OTWARTYCH I ZAMKNIETYCH ZAKŁADACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO czyli koordynuje pracą kucharzy w restauracjach, ustala menu i proces technologiczny potraw.
- zdobędziesz wiedze pozwalająca na zaplanowanie, kalkulacje i przygotowanie zestawu potraw oraz przebiegów procesów technologicznych, zgodnie z wymogami sanitarnymi , BHP, HACCP w placówkach gastronomicznych, obsługi konsumentów oraz prawa pracy w dziale produkcyjnym
- nauczysz się opracowywać jadłospisy dla różnych diet, poznasz nowe technologie sporządzania potraw, opanujesz sztukę organizowania przyjęć, projektowania i aranżowania wnętrz restauracji .
Szkoła prowadzi dodatkowo;
- w trakcie nauki zdobędziesz dodatkowe kwalifikacje, możesz podjąć naukę na kursach: kelnera, barmana, baristy oraz carvingu czyli rzeźbienia w warzywach i owocach oraz dietetyka i planowanie jadłospisów
- organizujemy wycieczki tematyczne w czasie których odwiedzamy restaurację, kawiarnie, kuchnie hotelowe oraz zakłady produkcji żywności np. Bielmar, gdzie młodzież ma możliwość poznania układu funkcjonalnego zakładu i procesu produkcji
- uczestniczymy w warsztatach, targach tematycznych i konkursach gastronomicznych

Po ukończeniu kierunku możesz podjąć prace w zakładach żywienia zbiorowego ( bary, restauracje , kawiarnie stołówki i inne), organizacje ochrony konsumenta oraz możesz prowadzić własna działalność gospodarcza z zakresu usług gastronomicznych.
PRAKRYKI: KUCHNIE HOTELOWE, W PENSJONATACH, OŚRODKACH WCZASOWYCH I INNYCH OBIEKTACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO W POLSCE I ZAGRANICA
PO UKOŃCZENIE SZKOŁY PRACA BĄDŹ STUDIA- SGGW(W-WA), SUCHA BESKIDZKA, UJ, UR