KUCHARZ:
KWALIFIKACJE:
1. Sporządzanie potraw i napojów
Kucharz sporządza potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowaniem i produkcja wyrobów i półproduktów kulinarnych.
- zdobędziesz umiejętności przygotowania potraw, napojów i deserów podczas przyjęć okolicznościowych, nauczysz się smacznie i zdrowo przyrządzać potrawy w nowocześnie wyposażonej pracowni oraz w kuchni bursy
- poznasz zasady racjonalnego żywienia, gospodarki odpadami, racjonalnego wykorzystania surowców w dodatkach do żywności, nauczysz się obsługi maszyn , urządzeń i sprzętu stosowanego w produkcji gastronomiczne nauczysz się atrakcyjnej i wyszukanej formy dekoracji potraw i stołów
- uzyskasz niezbędne kwalifikacje do obsługi konsumentów
Szkoła prowadzi dodatkowo:
- kurs kelnerski, baristyczny i carviningu czyli rzeźbienia w warzywach i owocach
- konkursy kulinarne szkolne i pozaszkolne
- - organizujemy wycieczki tematyczne w czasie których odwiedzamy restaurację, kawiarnie, kuchnie hotelowe oraz zakłady produkcji żywności np. Bielmar, gdzie młodzież ma możliwość poznania układu funkcjonalnego zakładu i procesu produkcji